Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarságkutató Intézet, a Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat. A kooperáció elősegíti a három szervezet munkáját a történelmi hitelesség és a magyar identitás és értékek megőrzése érdekében.

Az aláírással egybekötött sajtótájékoztatón prof. dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke elmondta, a Magyarországi Baptista Egyház 500 éve képviseli mindazt, ami érték az ember életében – elsősorban a hitet, az erkölcsöt, az oktatást, a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat. A baptisták támogatták szabadságharcainkat, az európai kultúrába való beilleszkedésünket. Hangsúlyozta, hogy ezen értékek és törekvések egybeesnek a Magyarságkutató Intézet céljaival, hiszen az intézetet azért hozta létre Magyarország kormánya, hogy a magyar identitást, a magyar eredettudatot, a magyar kultúrát, a hagyományokat, a magyar történelmet megtisztítsa a rárakódott értéktelen, hamis, félrevezető állításoktól, tehát az igazságot és az értéket kívánja képviselni és közvetíteni.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke kiemelte:

„Tavaly ünnepeltük az 500. évfordulóját annak, hogy a reformáció harmadik, úgynevezett radikális ágaként megjelenő anabaptista igehirdetők eljutottak az akkori hazánkba, és elkezdhettük szolgálatunkat. Az azóta eltelt évszázadok sokszor viharos magyar történelmének fontos, de máig kevéssé ismert szelete az anabaptisták és baptisták történelme, valamint azok az értékek, amiket hozzátettek népünk megmaradásához és fejlődéséhez. Ennek a történelmi gyökerekkel rendelkező közösségnek az önismeretét, a következő generációk nevelését, valamint a társadalmi közismeretet segítheti a Magyarságkutató Intézet és egyházunk, valamint fő szociális és segélyszervezetünk, a Baptista Szeretetszolgálat együttműködése. Nagyra becsüljük a Magyarságkutató Intézet szerteágazó törekvéseit népünk eredetére, történelmileg eddig kevéssé ismert részleteinek felkutatására és megismertetésére. Ehhez a munkához szeretnénk a magunk eszközeivel és területén hozzájárulni.”

Dr. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási és kulturális főigazgatója hozzátette, az 500. évforduló közeledtével kezdtek bele abba a jelentős kutatásba, amely szeretné feltárni azokat a habán anabaptista emlékeket a Kárpát-medencében, amelyek egyedülállóak a világon. „A magyar habánság 500 esztendeje azt gondolom, hogy érték a magyarság számára. Ez egy nagyon kevéssé kutatott területe a reformációnak Magyarországon. Számunkra nagyon fontos, hogy ezen kutatási eredményeket a felszínre hozzuk, és ebben nagyon köszönjük Kásler Miklós professzor és a Magyarságkutató Intézet segítségét, hiszen az ő támogatásukkal a Magyarországon található sárospataki, esztergomi, soproni leletek is vizsgálhatókká válnak.”

Az együttműködés első lépéseként a Magyarságkutató Intézet tervei között szerepel egy év végi, a baptista egyházzal és a Baptista Szeretetszolgálattal közösen szervezett konferencia, amely során kiemelt szerepet kap az egyháztörténet.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!