Budapesten tartotta Korszakváltás címmel éves vezetői konferenciáját és tanácsülését az Európai Baptista Szövetség (EBF) szeptember 25–28. között. Az esemény helyi szervezője egyházunk elnöksége és munkatársi csapata volt, mely fogadta 43 ország mintegy 150 küldöttét, akik nemcsak Európából, de a szövetséghez tartozó Közel-Keletről és Közép-Ázsiából is érkeztek.

A Wesselényi utcai imaházban vette kezdetét a konferencia, ahol Papp János egyházelnök szolgált igével, aktualizálva a régi mottót: „A korral haladni, de Krisztusban maradni.” Vendégünk volt a Tiszaszalkai Baptista Általános Iskola gyermekkórusa is.

Csütörtöktől szombatig tartott a tanácsülési és konferenciaelemeket is felsorakoztató rendezvény a Néprajzi Múzeumban Alan Donaldson EBF-főtitkár vezetésével. A dicsőítésben áldásos szolgálatot végzett a Magyarországi Baptista Ifjúsági Misszió (MABIM) csapata. A délutáni szemináriumoknak a Baptista Ház adott otthont.

A találkozó az aktuális szervezeti kérdések mellett arra kereste a választ, mik a fő változások környezetünkben, amelyekre megoldást kell találnunk. Megfogalmazódott több olyan társadalmi és szellemi kihívás, melyekben közösen hatékonyabban tudunk helytállni.

Ezt a párbeszédet segítették azok a tanulmányutak, melyek révén az estékben nemcsak Budapest nevezetességeit ismerhették meg vendégeink, de a terepen találkozhattak gyülekezetplántálókkal, ifjúsági munkásokkal, teológusokkal, illetve a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival is.

Következzék végül néhány személyes visszajelzés a találkozóval kapcsolatban:

Michael (Németország)

Nagyon szeretek új embereket megismerni és tapasztalatot cserélni a szolgálatukkal kapcsolatban. Sok új benyomás ér, ami engem is inspirál a saját környezetemben. Nagyon jó légköre van a konferenciának: ez nemcsak az EBF vezetőinek érdeme, hanem a házigazda magyaroké is. Ez nagyon reményteljes az egész baptista mozgalom számára.

Borzási Pál (Erdély)

Nyilvánvalóan nagyon jó, hogy az európai baptista szövetségek és uniók képviselői találkoznak, megismerkedünk egymással, a másikat érintő kihívásokkal, áldásokkal, kapcsolatot tartunk fent. Én személy szerint megismerkedtem áldott hívő emberekkel különféle országokból, akikkel szeretném a jövőben is tartani a kapcsolatot, meg a szövetségünk is kapcsolatba lép más pásztorokkal, vezetőkkel. Fontos a személyes kapcsolatok kiépítése, ahol mi is rezonálunk a másikra.

Wayne (USA)

Virginiából érkeztem az EBF meghívására megfigyelőként, de nagyon sok olyan szolgatársunk van itt jelen, akikkel hosszú ideje együtt dolgozunk és erősítjük most tovább a kapcsolatot. Személyesen nagyon bátorítanak azok a történetek, amiket itt hallok a gyülekezetek helytállásáról különböző élethelyzetekben, társadalmi és személyes kihívások közepette. Nagyon várom, hogy ezeket otthon is megoszthassam.

Nyúl Zoltán (Szerbia)

Én a migrációs bizottság tagja vagyok, ahol jó ideje arról beszélünk, hogy a jelenlegi hatalmas változások hogyan hatnak a tranzitországokra, a befogadó országokra, és hogyan kezeljük ezeket a változásokat. Óriási hullámokat látok, amik Európa határait csapdossák. Most már Ukrajna, Oroszország, Közel-Kelet felől komoly háborús helyzet érzékelhető. A baptista közösség proaktívan részt vesz ezen problémák megoldásában, az emberek segítésében, mentésében, felkarolva a hitüket vesztetteket is, akik keresik a helyüket az új országokban. Azt látom, hogy közösségeink nagy többsége kész arra, hogy szolgáljon a környezete felé. Így össze tudjuk hangolni a munkánkat, közös célokat tudunk megfogalmazni, meg tudjuk osztani a tapasztalatokat, lehetőségeket. Nemcsak elvi egyetértés, hanem tényleges együttműködés is van európai szinten.

Hürrem (Törökország)

Izmirből érkeztem, ahol ügyvédként dolgozom. Édesapám lelkipásztor, így gyermekkoromtól bevonódtam a szolgálatba. Az utóbbi időben a menekültkrízis és a földrengés okozta károk enyhítésén dolgozom. Ezen a konferencián sokakkal találkozom, akik segítettek bennünket a konkrét misszióban, gyülekezetplántálásokban is. Így nemcsak e-mailről ismerem őket, hanem szemtől szemben láthatjuk és buzdíthatjuk egymást. Ráadásul még sosem jártam korábban Budapesten: lenyűgöz ez a szép és tiszta, rendezett város!

Anna (Magyarország)

Hollandiából jöttem, de amúgy magyar vagyok. Az IBTS-nél dolgozom Amszterdamban, ők az International Baptist Theological Study Centre a teljes nevükön. Learning Network adminisztrációt végzek, és könyvtáros vagyok. Nagyon élvezem a konferenciát. Elsősorban networking, hálózatépítés, kapcsolatteremtés, ismerkedés a lényeg ezen túl. Arcokat kapcsolunk a nevekhez, és emberi, közeli viszonyba kerülünk egymással, ami azért más, mint levelezni, e-mail-címeket és csak neveket látni írásban. Úgy gondolom, hogy a jövőben másképp szólunk egymáshoz, és akár egy ilyen konferencián beszélgetések közben olyan ötletek, tervek születnek, amiken lehet később dolgozni, közösen megvalósítani azokat.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!